Jan Nummensalo

Kun taivaan voimat järkkyvät

 • Kun taivaan voimat järkkyvät

2000-luvulle tultaessa oli havaittu, että planeettamme magneettikentän voimakkuus on selvästi heikkenemässä.1 New York Times raportoi tiedesivuillaan 13.7.2004: "Maan magneettikenttä on heikentynyt 10-15% viimeisten 150 vuoden aikana joina sitä on osattu mitata."2 Tämän katsottiin olevan hyvin merkittävää, koska 150 vuotta on planeetan historiassa hyvin lyhyt aika ja 10-15% on vastaavasti varsin suuri osuus Maan kaltaisen kappaleen magneettikentästä.

Magneettikentän merkitys

Maan magneettikenttä on monella tapaa tärkeä planeetallemme. Planeetan magneettikenttä vaikuttaa monella muullakin tavalla kuin aiheuttamalla kauniita ja näyttäviä revontulia. Kiinnostus magneettikentän muutoksia kohtaan on suuri, koska tämä näkymätön voimakenttä suojelee planeettaamme ulkoavaruuden haitallisilta olosuhteilta, kuten säteilyltä ja aurinkotuulelta. Lisäksi monet eläimet käyttävät magneettikenttää apunaan pitkillä muuttomatkoillaan. Myös otsonikerros kärsii mikäli magneettikenttä heikkenee.  

Esimerkiksi Marsissa ei ole enää ilmakehää, minkä katsotaan johtuvan sen olemattomasta magneettikentästä.3 Ajatellaan, että aurinkotuuli on puhaltanut ilmakehän pois koska taivaankappaleella ei ole ollut vahvaa magneettikenttää joka olisi suojannut sitä. Maa on massaltaan planeettana paljon Marssia suurempi, joten Maan kyky ylläpitää ilmakehää on toki itsessään paljon vahvempi, mutta tämä esimerkki kuinka merkittävänä planeetan magneettikenttää pidetään.

Vähäisiä vaikutuksia magneettikentän heikkenemisestä on jo havaittu. Esimerkiksi jotkut satelliitit ovat kokeneet toimintahäiriöitä sivutessaan kiertoradoillaan alueita, jossa magneettikenttä on heikoimmillaan ja aurinkotuuli pääsee iskemään niihin vapaammin.

Tutkimuksessa iso vaihde päälle

New York Timesin artikkelissa todettiin tuolloin 2004 että ESA (Euroopan Avaruustutkimuskeskus) aikoo lähettää satelliitteja tutkimaan magneettikenttää. Näin tapahtuikin 2013, jolloin kolmen satelliitin Swarm (suom. Parvi) ammuttiin matkaan nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Käyttäen näiden kolmen erikoissatelliitin ja koko joukkoa muiden satelliittien ja maanpäällisten instrumenttien kokoamia havaintoja, on saatu varsin kattava kuva siitä miten maan magneettikenttä muuntuu. Magneettikenttä ei muutu yhtenä kokonaisuutena vaan sen kenttävoimakkuus vaihtelee alueellisten erojen ollessa merkittäviä.

Tulokset5

Vuodesta 1999 tähän päivään esimerkiksi Pohjois-Amerikan kohdalla kenttä on heikentynyt noin 3,5%. Vastaavasti Aasian yllä kenttä on vahvistunut noin 2%. Heikoimmillaan planeetan kenttä on Etelä-Atlantin / Etelä-Amerikan yllä jossa se on heikentynyt edelleen noin 2%, heikon kenttävoimakkuuden alueen liikkuessa länttä kohti.

Kaiken kaikkiaan, magneettikenttä heikkenee 10 kertaa nopeammin kuin aluksi luultiin, menettäen noin 5% voimastaan joka vuosikymmen.

Daily Mail4  otsikoi raflaavasti alustavien tietojen tultua julki vuonna 2014: ”Unohda kasvihuoneilmiö, huolestu MAGNEETTIKENTÄSTÄ: Maan magneettikenttä on romahtamassa ja se voi vaikuttaa ilmastoon ja sammuttaa sähköverkot”. Otsikko oli tarkoituksella hätkähdyttävästi muotoiltu, mutta perustuu toki tosiasioihin.

Mitä ajatella asiasta

Naturalistinen lähtökohta asian tarkastelulle on, että magneettikenttä vaihtaa suuntaansa noin 100 000 vuoden välein joten vaikka tämä onkin meille uusi ja ennen kokematon, se olisi silti luonnollinen ilmiö. Koska elämä on edelleen olemassa, asioiden täytyy näiden käännösten yhteydessä ratketa jollain tavoin suotuisasti. Jos taas ajatellaan luomisen ja syntiinlankeemuksen tapahtuneen vain joitain tuhansia vuosia sitten, näkökulma on varsin erilainen.

Oli miten oli, olemme ensimmäinen sukupolvi, joka havainnoi tämän kaltaista nopeaa ja voimakasta heikkenemistä siinä voimassa, joka taivaallamme kuplana suojaa planeettaamme. Ilmiö on merkittävä ja merkillinen eikä sitä pääse karkuun tämän planeetan puitteissa. Kasvihuoneilmiöön on toiveita halutessa vaikuttaa, planeetan magneettikentälle emme voi yhtikäs mitään.

Löytyykö Raamatusta jotain asiaan liittyvää?

Opetuslapset kysyivät aikoinaan mitä merkkejä olisi odotettavissa Jeesuksen takaisintulon lähestymisestä ja maailmanajan lopusta. Jeesuksen vastauksessa hän viittaa useisiin erityisiin tapahtumiin ja ilmiöihin, jotka yhdessä osoittavat, että ”se hetki on lähellä, aivan oven edessä”. Yksi näistä merkeistä on, että ”ne voimat, jotka taivaissa ovat, järkkyvät”.6 Alkaako kuulostaa tutulta?

Mitä ajatella asioista

Mielestäni kristityllä ei ole mitään syytä olla huolissaan (tästäkään) asiasta. Planeetan magneettikentälle ihminen ei tosiaankaan voi yhtään mitään. Mutta saattaisin todellakin pitää tätä yhtenä niistä seikoista jotka yhteen liitettyinä osoittavat, että Jeesuksen paluu on lähellä. Se saattaisi olla toteuttamassa myös erästä Ilmestyskirjassa kerrottua tapahtumaa. Ilm 16:10 kuvaa viidettä vihan maljaa jonka vaikutuksesta ”pedon valtakunta pimeni”. Mitä Daily Mail kertoikaan otsikossaan magneettikentän heikkenemisen voivan aiheuttaa? Romahduttaa sähkönjakeluverkot. Se merkitsisi melkoista pimentymistä sähkövalojen sammuessa.

Mainitsen kaksi muutakin esimerkkiä asioista joita Jeesus tuo esiin lopun lähestymistä osoittavina tapahtumina. Näitä ovat esimerkiksi juutalaisten paluu omaan maahansa ja Israelin synty uudelleen valtiona (1948), mikä oli tapahtumana ainutlaatuinen maailmanhistoriassa ja ennustettu tarkoin Raamatussa useaan otteeseen.7

Jeesus myös kertoi, että evankeliumin täytyy tavoittaa kaikkia kansat ennen loppua.8 Tiedämme, että tämä työ ei ole vielä valmis, mutta tiedämme myös, että nykyajan mahdollisuudet viestinnän kehittymisessä ja kristinuskon sanoman eteneminen yhä laajemmalle auttavat saavuttamaan väistämättä vielä tämänkin päämäärän. Elämme mielenkiintoisia aikoja!

Jeesuksen sanat näihin päiviin ovat rohkaisevat9:

”Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.”

Ja vapautus se todella on, ei vain ihmisille vaan koko Luomakunnalle. Kuten Paavali kirjoittaa10:

”…itse luomakuntakin on tuleva vapautetuksi turmeluksen orjuudesta Jumalan lasten kirkkauden vapauteen. Sillä me tiedämme, että koko luomakunta yhdessä huokaa ja on synnytystuskissa hamaan tähän asti; eikä ainoastaan se, vaan myös me, joilla on Hengen esikoislahja, mekin huokaamme sisimmässämme, odottaen lapseksi-ottamista, meidän ruumiimme lunastusta.”

 

Viitteet:

 1. Jan Nummensalo. Suomen Viikkolehti 15.6.2005
 2. New York Times, 17.4.2004
 3. http://www.sciencealert.com/live-updates-nasa-is-announcing-what-happened-to-mars-atmosphere-right-now
 4. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2545465/Forget-global-warming-worry-MAGNETOSPHERE-Earths-magnetic-field-collapsing-affect-climate-wipe-power-grids.html
 5. http://www.sciencealert.com/new-study-shows-that-earth-s-magnetic-field-is-weakening-more-rapidly-than-we-thought
 6. Matt 24:29, Mark 13:25
 7. Luuk 24:14, Jes 11:11-12, Jer 16:14-16, Hes 37:21-22
 8. Matt 24:14
 9. Luuk 21:28
 10. Room 8:21-23

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Vuodesta 1999 tähän päivään esimerkiksi Pohjois-Amerikan kohdalla kenttä on heikentynyt noin 3,5%. Vastaavasti Aasian yllä kenttä on vahvistunut noin 2%. Heikoimmillaan planeetan kenttä on Etelä-Atlantin / Etelä-Amerikan yllä jossa se on heikentynyt edelleen noin 2%, heikon kenttävoimakkuuden alueen liikkuessa länttä kohti."

Blogin henkeä vapaasti mukaillen (ja tarkoittamatta loukata) voisin sanoa tuon olevan profeetallinen ilmiö, joka on sidoksissa maailmantalouden tilanteeseen. Prosentit olivat alakanttiin, mutta kehityksen suunta oli oikein.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Raamatun ennustuksia en tunne koivin hyvin, mutta muistelen että Nostradamuksen ennustuksissa oli jotain samansuuntaista ennen lopun aikoja.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Maan magneettikentän napaisuus vaihtui edellisen kerran n. 780 000 vuotta sitten. Uusi voi olla jo tapahtumassa.

http://www.geologia.fi/index.php/uutiset/174-aelae...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

En laiskuuttani ja häpeäkseni lukenut ´leipätekstiä´, näin agnostikkona on kasautunut ylipääsemätön muuri noiden " Jeesus-juttujen kanssa" , kuten eräs topakka 6-vuotias virkkoi jokunen päivä sitten...

Mutta onko tosiaan niin , että FM:lle ( oli se sitten kemian-laatuinen) joutuu huomauttamaan yleissivistykseen kuuluvasta asiasta, kuten maan magneettikentän napaisuuden vaihtelusta?

Käyttäjän JanNummensalo kuva
Jan Nummensalo

No joo, huomaa ettet lukenut leipätekstiä. Ei tarvitse huomauttaa :)

Johannes Kräkin

150 vuotta on Maan Magneetikenttä hekentynyt, se on Kivihiili ja Öljy mitä poltetaan kuin viimeistä päivää. Lopulta käy niinkuin on käynyt Mars-planetalle josta Magnettikenttä on jo hävinnyt vieden kaiken Veden Avaruutteen. Se taaskin voi olla yhteydessä Raamatun vedenpaisumukseen 1Mooses 7:11 Tellus on ottanut vastaan paljon siitä vedestä mikä on ollut Mars planetalla, myös Mustekalan DNA on Maan ulkopuolelta.

Toimituksen poiminnat