Jan Nummensalo

”Elämän löytyminen avaruudesta 10 vuoden sisällä todennäköistä”?

  • ”Elämän löytyminen avaruudesta 10 vuoden sisällä todennäköistä”?

Näin otsikoi Yle uutisensa 8.4.2015 ja viitaten havaittuihin molekyyleihin 455 valovuoden päässä sijaitsevan tähden ympärillä pyörivässä materiaalikehässä.1 Tutkittu tähti MWC 480 sijaitsee Härän tähtikuviossa ja sen massa on 1,8 kertaa Auringon massa. Mitä sitten löytyi tähteä kiertävästä sumun spektrianalyysin perusteella? Lopulta varsin yksinkertaisia syaanimolekyylejä CH3CN, HC3N ja HCN.

Millerin kokeet – kun elämää ei löytynytkään

Kukahan muistaa vielä Miller-Urey -kokeet 1950-luvulla?3 Nuori tutkija Stanley Miller kohahdutti koko maailmaa laboratoriokokeillaan. Miller pyrki simuloimaan kuviteltua alkuilmakehää. Hän lisäsi laboratoriolaitteistoonsa metaania, ammoniakkia, vettä ja vetyä. Sitten hän johti sähkövirtaa liemeen pyrkien  vastaamaan salamaniskuja, paineisti ja lämmitti. Yhdisteet tietenkin reagoivat keskenään näissä olosuhteissa. Muodostuneet molekyylit olivat samoja mitä nyt on löytynyt ja monimutkaisempiakin.  1950-luvulla uumoiltiin elämän synnyttämisen laboratoriossa tapahtuvan lähitulevaisuudessa.

Stanley Miller kuoli 2007 jatkettuaan tutkimuksiaan hyvin rahoitettuna 50 vuoden ajan. Elämää ei syntynyt, ei lähellekään. Mitään suurta kohu-uutisoitavaa ei enää noussut julkisuuteen. Ei ole epäilystä etteikö tälläkin kertaa kävisi samoin. Havaitut yksinkertaiset molekyylit sisältävät muutaman atomien toisiinsa liitettyinä. Elämän biokemia on fyysiseltä olemukseltaan satoja kertaluokkia monimutkaisempaa.

Elämää syntyy vain elämästä jonka luoja on Jumala

Kristitty biokemisti, kolminkertainen tohtori A.E.Wilder-Smith huomautti aikoinaan että jokaisessa säilykepurkissakin on äärettömän paljon lähempänä elämää olevia molekyylejä, suojassa ja optimaalisessa lämpötilassa. Hyvin pitkän ajan kuluessa orgaaniset molekyylit alkavat vain hajota palasiksi, uutta elämää ei synny vaikka parempia olosuhteita tuskin voisi kuvitella.

Nobelisti, ateisti George Wald totesi aikoinaan: ”En usko siihen (luomiseen) filosofisista syistä, koska en halua uskoa Jumalaan. Niinpä päätän uskoa siihen minkä tiedän olevan tieteellisesti mahdotonta, evoluutioon johtavaan elämän syntyyn itsestään.”

Fyysisessä maailmankaikkeudessamme vain elämä synnyttää elämää. Ja tämän elämän alku on Jumalassa. Luukas pukee asian sanoiksi evankeliuminsa kolmannessa luvussa kertoessaan Jeesuksen sukuluetteloa joka päättyy sanoihin ”…tämä Aadamin, tämä Jumalan”.  Hän on elämän lähde, ylläpitäjä ja kaiken Alku.

LÄHTEITÄ

  1. http://yle.fi/uutiset/avaruudesta_loytyi_ensi_kertaa_elaman_rakenneosia_...
  2. http://www.nature.com/nature/journal/v520/n7546/full/nature14276.html
  3. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ureyn%E2%80%93Millerin_koe

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat